20 kwietnia 2018r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim odbył się finał II Regionalnego Konkursu Gastronomicznego „REGIONALNE PODRÓŻE KULINARNE 2018”.
Uczestnicy to uczniowie z województwa mazowieckiego, łódzkiego i podlaskiego.
Tematem przewodnim konkursu kulinarnego było zastosowanie mięsa z kaczki w kuchni różnych regionów Polski. Uczestników zobowiązano do wykorzystania w proponowanej potrawie surowców/półproduktów takich jak pierś z kaczki, kapusta kiszona, jabłko, mąka gryczana.
Celem organizowanego konkursu było, m.in. rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, propagowanie regionalnych tradycji kulinarnych i promowanie utalentowanych uczniów oraz integracja szkół, kształcących w zawodach gastronomicznych.
Patronat honorowy nad konkursem objęli: Mazowiecki Kurator Oświaty, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Starosta Grodziski i Burmistrz Grodziska Mazowieckiego.
LAUREACI:
Część kulinarna:
I miejsce zajął uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi - Łukasz Woźniak. Nazwa potrawy: Filet z kaczki z sosem malinowo-wiśniowym z wędzonym puree jabłkowym, fondantem ziemniaczanym, kaszanką w panko, pianą z kapusty kiszonej i pudrem z orzechów laskowych.
II miejsce - Izabela Stachniuk, uczennica Powiatowego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku. Nazwa potrawy: Filet z kaczki, podpłomyk z mąki gryczanej, mus z kiszonej kapusty, jabłko z miętą, chutney z pomidorów i wanilii, zielony pieprz
III miejsce - Grzegorz Zych, uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska w Warszawie. Nazwa potrawy: Kaczka smażona z puree z pasternaku, plackami na bazie gryki i kapusty kiszonej, sosem agrestowym z kompresowanym jabłkiem.
Część teoretyczna:
I miejsce – Łukasz Floriańczyk, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. E. Pijanowskiego ul. Poznańska w Warszawie,
II miejsce - Aleksandra Kosińska, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. gen. W. Sikorskiego w Pomiechówku,
II miejsce - Anna Daria Przasnyska, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie nr 2 im. prof. Stanisława Bergera ul. Majdańska w Warszawie,
II miejsce - Amadeusz Wandzel, Zespół Szkół im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi,
III miejsce - Inez Suchmiel, Technikum Spożywczo – Gastronomiczne im. Jana Pawła II ul. Komorska w Warszawie.
Lista finalistów II etapu - kliknij i sprawdź
Lista rezerwowa do II etapu - kliknij i sprawdź
UWAGA FINALIŚCI I OPIEKUNOWIE
Etap II konkursu odbędzie się 20.04.2018 r. w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Zakwalifikowanie uczestnika części kulinarnej do etapu II kwalifikuje automatycznie uczestnika wiedzy teoretycznej. Dokładne informacje zostaną przesłane do szkół i opiekunów do 13.04.2018 r.
W związku z dużą ilością uzyskanych punktów ex aequo, jury konkursu zakwalifikowało 12 zespołów do II etapu konkursu.
Gratulujemy uczestnikom.
Więcej informacji udziela Pani Julita Kaczmarek - sekretarz konkursu (22 734 51 52)
Patronat honorowy
Serdecznie zapraszamy
Organizatorzy konkursu:
Zespół Szkół nr1 w Grodzisku Mazowieckim ul. Żwirki i Wigury 4,
Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie Al. Prymasa Tysiąclecia 38,
dr Włodzimierz Banasik mgr inż. Cezary Skalski |
Zgłoszenia do konkursu należy przesyłać do 23.03.2018r. na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Dokumenty do pobrania:
Sponsorzy II Regionalnego Konkursu Gastronomicznego
Fundatorzy nagród w II Regionalnym Konkursie Gastronomicznym