PROGRAM „UCZENIE SIĘ PRZEZ CAŁE ŻYCIE”
Leonardo da Vinci IVT – Mobilność
(praktyki zawodowe i staże dla osób uczących się)
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”
Z przyjemnością informujemy o tym, że Zespół Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
otrzymał dofinansowanie w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci
w konkursie 2011
Tytuł projektu:
„Ponadnarodowe staże drogą do profesjonalizmu i mobilności na europejskim rynku pracy ”
NICEA
10 czerwca – 1 lipca 2012 r.
Staż zawodowy młodzieży klas gastronomicznych i hotelarskich
Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1
w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4
Organizacja Wysyłająca:
Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim, ul. Żwirki i Wigury 4
Organizacja Goszcząca:
STOWARZYSZENIE RESTAURATORÓW w Nicei - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR
Grupa docelowa - osoby w trakcie wstępnego szkolenia zawodowego, uczniowie klas II i III ZS nr 1 –Technikum nr 1 (specjalność technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik hotelarstwa), 17-18 lat, dziewczęta i chłopcy, uczący się języka francuskiego i angielskiego.
Odbywającym staż we Francji proponujemy adekwatne do ich zawodu stanowiska: kuchnia/serwis (obsługa konsumenta/gościa hotelowego).
Przygotowanie do odbycia stażu:
obowiązkowe szkolenie językowe (język francuski w tym zawodowy), kulturowe, pedagogiczne i BHP
Staż: 120 godzin, 5 dni w tygodniu (15 dni roboczych×8 godzin praktyki dziennie).
Miejsce stażu: Francja (restauracje i hotele w Nicei).
Planowany wyjazd: 10.06.2012. Staż: 11.06.2012.-29.06.2012. Powrót: 30.06.2012.
Czas trwania projektu: 01.10.2011. - 01.12.2012.
Cele:
• Zdobycie nowego doświadczenia zawodowego z dziedziny gastronomii i hotelarstwa
• Podniesienie poziomu wiedzy i kwalifikacji zawodowych uczestników potwierdzone międzynarodowym certyfikatem
• Ugruntowanie i poszerzenie kompetencji zawodowych wymaganych przez polskiego praktykodawcę poprzez jego udział w tworzeniu programu stażu
• Poprawa jakości i dostępności kształcenia
• Wspieranie beneficjentów z rodzin zagrożonych wykluczeniem społecznym
• Doświadczenie mobilności zawodowej i zdolności do uzyskania i utrzymania zatrudnienia na lokalnym, krajowym i europejskim rynku pracy
• Doskonalenie umiejętności posługiwania się językiem obcym, z naciskiem na poszerzenie znajomości terminologii fachowej
• Wzrost motywacji do nauki języków obcych
• Promowanie wiedzy o innych kulturach i obyczajach
• Kształtowanie postaw tolerancji i otwartości wobec różnic rasowych, etnicznych i religijnych
• Zwalczanie uprzedzeń i stereotypów
• Poznanie aspektów pracy zawodowej w odmiennych warunkach kulturowych i językowych
• Poznanie zasad pracy w zespole różnym kulturowo i językowo oraz nabycie umiejętności współdziałania
• Kształtowanie postawy przedsiębiorczości
• Nauczenie się samodzielności i stawiania czoła problemom
• Wspieranie kreatywności
• Uatrakcyjnienie i poszerzenie oferty praktyk zawodowych
• Zapewnienie uczestnikom projektu możliwości poznania sposobu funkcjonowania placówek gastronomiczno – hotelarskich we Francji i porównania go do sposobu działania placówek polskich, z którym spotkali się w trakcie odbywania praktyk zawodowych w kraju
• Rozwinięcie współpracy pomiędzy szkołą a Stowarzyszeniem Restauratorów z siedzibą w Nicei, tamtejszymi zakładami z branży gastronomicznej i hotelarskiej, co pozytywnie wpłynie na jakość kształcenia zawodowego
Kryteria rekrutacyjne:
• Zainteresowanie planowanym stażem
• Umiejętność wykazania się teoretyczną wiedzą fachową
• Poziom opanowania języka francuskiego
• Ocena z zajęć praktycznych (po klasyfikacji semestralnej)
• Ocena zachowania
• Sytuacja materialna i rodzinna (zagrożenie wykluczeniem społecznym)
• Zapewnienie równych szans dziewczętom i chłopcom
Procedura:
W celach rekrutacyjnych podejmie się następujące działania:
• Test językowy (język francuski)
• Test zawodowy (obsługa konsumenta)
• Rozmowa kwalifikacyjna (predyspozycje kandydata; zainteresowanie stażem)
Powoła się komisję w składzie:
• Koordynator – przewodniczący
• Romanista
• Opiekunowie (nauczyciele przedmiotów zawodowych)
• W rozmowie kwalifikacyjnej weźmie udział pedagog szkolny
Sposób oceniania:
Aby uczeń został zakwalifikowany, musi uzyskać min. 60% przewidzianych do zdobycia punktów.
Maksymalne ilości punktów za poszczególne etapy selekcji:
• test językowy 60 pkt.
• test zawodowy 60 pkt.
• ocena zachowania od 0 do 5 pkt. (wzorowa 5 pkt., bdb 4 pkt., dobra 3 pkt., poprawna 2 pkt., nieodpowiednia 1 pkt, naganna 0 pkt.)
• ocena z zajęć praktycznych od 0 do 10 pkt. (celująca 10 pkt., bdb 8 pkt., dobra 6 pkt., dostateczna 4 pkt., dopuszczająca 2 pkt., niedostateczna 0 pkt.)
• rozmowa kwalifikacyjna od 0 do 5 pkt.
W sumie kandydat może uzyskać 140 pkt.
Procedura odwoławcza:
• Pisemny wniosek do dyrektora szkoły
• Powołanie komisji (inny skład personalny)
• Analiza testów napisanych przez kandydata
• Weryfikowanie danych ujętych w protokole
• Analiza ewentualnych uchybień proceduralnych
• Ogłoszenie decyzji
Sporządzi się listę rezerwową uczestników (wg wysokości uzyskanych wyników).
Planowana rekrutacja: IX/X 2011
W imieniu zespołu nauczycieli zaangażowanych w prace nad projektem
Anna Wrona
wicedyrektor ZS nr 1 - koordynator projektu