Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie”
W czwartek – 27 września 2012 r. – podczas obchodów Święta Szkoły oraz Jubileuszu 20-lecia Technikum nr 1, wchodzącego w skład Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim stażyści Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci prezentowali swoje umiejętności z zakresu obsługi konsumenta. Okazją ku temu stał się, przygotowany przez młodzież z klas gastronomicznych, poczęstunek dla licznie przybyłych gości.
Warto podkreślić fakt, że w czasie jubileuszowych uroczystości społeczność Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim podejmowała również delegację z Francji: Przewodniczącego Stowarzyszenia Restauratorów w Nicei (organizacji goszczącej) – Huberta Boivin, a także Honorowego Konsula Polski w Nicei – Michela Forkasiewicza. Uczestnicy projektu (32 uczniów z klas o kierunku technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik hotelarstwa), którzy w czerwcu 2012 r. odbyli praktykę zawodową w restauracjach i hotelach na terenie Nicei w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci przeżyli wzruszające chwile, kiedy to z rąk Dyrektora ZS nr 1 – Andrzeja Okurowskiego i Huberta Boivin otrzymali dokument Europass Mobilność, jak również polsko-francuskie certyfikaty, potwierdzające fakt ukończenia stażu.
20-lecie Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim zbiegło się bowiem z zakończeniem realizacji kolejnego projektu mobilności, opracowanego w ramach Programu UE „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT – „Ponadnarodowe staże drogą do profesjonalizmu i mobilności na europejskim rynku pracy”. Z tej okazji w piątek – 28 września 2012 r. – uczniowie powitali w progach szkoły swoich rodziców oraz nicejską delegację i - specjalnie dla zaproszonych gości - przygotowali prowansalskie przysmaki, korzystając z przepisów przywiezionych z Francji. Zaprezentowali zdobyte umiejętności kulinarne, a także zadbali o wystrój szkolnej sali obsługi konsumenta, którą zamienili w małą francuską restaurację. Po obejrzeniu prezentacji multimedialnej, ukazującej cele i rezultaty projektu oraz przebieg stażu, zgromadzeni degustowali serwowane przez uczniów potrawy, m.in., bruschettę z pomidorami, grillowaną pierś z kurczaka z warzywami, sałatkę z selera z sosem rémoulade, pâte brisée”- ciasto do quiche lorraine, francuskie ciasto czekoladowe czy mus czekoladowy.
W wyniku realizacji projektu stażyści zdobyli nowe kwalifikacje i doświadczenie zawodowe z gastronomii i hotelarstwa, poznali specyfikę funkcjonowania francuskiej restauracji i hotelu, podnieśli umiejętności językowe (język francuski, w tym zawodowy), złożono im oferty pracy i zaproszono do Nicei za rok. Potrafią pracować w zespole różnym kulturowo, pokonać stres, dbać o dyscyplinę, okazywać tolerancję, samodzielność i pewność siebie.
Zebrali pochwały i wysokie oceny od francuskich i polskich opiekunów, zrozumieli również, że niezbędne jest dalsze szkolenie umiejętności językowych; zachęcają innych do uczenia się języków obcych oraz udziału w zagranicznych stażach i konkursach.
Cieszy fakt, że 100% uczestników ukończyło staż, uzyskało międzynarodowy dokument Europass Mobilność, a także polsko – francuski certyfikat, świadczący o odbyciu praktyki zawodowej.
mgr Anna Wrona
wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1
w Grodzisku Mazowieckim
koordynator projektu