Miło nam poinformować o tym, że projekt mobilności o tytule "Zagraniczny staż zawodowy skutecznym sposobem na poznanie świata gastronomii i hotelarstwa", opracowany przez ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim wygrał zaciętą konkursową rywalizację i otrzymał dofinansowanie po zaakceptowaniu wniosku przez Narodową Agencję Programu Erasmus + (SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA). Złożony wniosek uzyskał łącznie 100 punktów na 100 punktów możliwych.
To już 10-te, jubileuszowe przedsięwzięcie tego typu, wdrażane przez ZS nr 1 razem z francuskim partnerem - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszeniem Restauratorów z siedzibą w Nicei), przy wsparciu Honorowego Konsulu RP w Nicei – W. Forkasiewicza oraz Prezesa Azur Club France–Pologne – J. Forkasiewicz. Do tej pory zawodowy staż w nicejskich restauracjach i hotelach odbyło 288 praktykantów z naszej szkoły.
Projekt jest adresowany do uczniów z klas II i III, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa, uczących się języka francuskiego.
Czas trwania projektu:1.IX.2019 r. - 31.VIII.2020 r.
Planowany termin wyjazdu stażowego: 27.I. 2020. – 10.II.2020.
Miejsce stażu: restauracje i hotele w Nicei.
Rekrutacja uczestników: pierwszy tydzień września 2019 (test z języka francuskiego, przedmiotów zawodowych, rozmowa kwalifikacyjna).
KRYTERIA REKRUTACYJNE:
- Zainteresowanie planowanym stażem
- Umiejętność wykazania się teoretyczną wiedzą fachową
- Poziom opanowania języka francuskiego
- Średnia ocena z przedmiotów zawodowych po II półroczu 2018/19
- Ocena zachowania
- Sytuacja materialna i rodzinna
- Zapewnienie równych szans dziewczętom i chłopcom
„Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+”
Program ERASMUS + Sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, Akcja 1. Mobilność Edukacyjna