Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie”
Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim – Technikum nr 1
„Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa”
8 czerwca 2014 r. grupa 32 uczniów Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim wyrusza do Nicei, aby odbyć 3-tygodniowy staż zawodowy w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT. Uczestnicy projektu „Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa” będą godnie reprezentować szkołę, miasto, powiat i kraj, zdobywać wartościowe doświadczenie z zakresu gastronomii i hotelarstwa, podnosić umiejętności językowe (język francuski, w tym zawodowy). Poznają aspekty pracy zawodowej w odmiennych warunkach kulturowych i językowych.
Z radością informujemy o tym, że projekt pt. Professionalism and cultural integration as an effect of the transnational placements / Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży zrealizowany przez Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci Mobilność znalazł się wśród 27 przykładów dobrych praktyk wytypowanych przez polską Narodową Agencję w związku z wdrażanym przez nią projektem miedzyagencyjnym "Work Based Learning and Apprenticeships".
W ramach projektu organizowane będą m. in. konferencje i seminaria, umożliwiające międzynarodową wymianę doświadczeń w zakresie promowania i wdrażania WBL w różnych krajach i systemach edukacji. Pierwsza międzynarodowa konferencja organizowana w ramach projektu odbędzie się w dniach 11-12 lutego 2014 r. w Brukseli.
Tarta Tropézienne - świeża lub zamrożona – stała się symbolem Saint-Tropez i podbiła serca smakoszy na całym świecie. Francuski rarytas jest oryginalnym połączeniem ciasta drożdżowego (typu brioche) z kremem budyniowym i maślanym. To słynne ciastko jako pierwszy zaczął wypiekać Alexandre Micka - Polak z pochodzenia, a było to w połowie lat 50-tych. Nasz rodak przybył do Prowansji z USA i w 1945 roku postanowił otworzyć w Saint-Tropez piekarnię. Jednym ze sprzedawanych tam ciast – obok bułek i pizzy - był drożdżowiec z cukrem i kremem, przygotowywany wg przepisu, który Alexandre otrzymał od swojej polskiej prababki.
Z czasem piekarnia na Placu de la Mairie stała się znana w całej Francji, a stało się to – w dużej mierze - za sprawą przypadku. W 1955 roku Roger Vadim - scenarzysta i reżyser filmowy, jeden z pionierów francuskiej nowej fali – pojawił się w Saint-Tropez, aby rozpocząć zdjęcia do filmu „I Bóg stworzył kobietę”. Chciał wypromować młodą aktorkę - Brigitte Bardot, u boku której zagrał Jean-Louis Trintignant. Film, zaliczany obecnie do klasyki kina, zmienił wizerunek Saint-Tropez – z rybackiej osady stało się znanym na całym świecie ośrodkiem urlopowym i najbardziej modnym miejscem na Lazurowym Wybrzeżu. Sławę zyskała także Brigitte Bardot, o której Charles de Gaulle mówił, że była „francuskim artykułem eksportowym równie ważnym, jak samochody Renault”.
Popularność nie ominęła również Tarty Tropézienne. Alexandre Micka został poproszony o przygotowywanie posiłków dla całej ekipy filmowej Vadima. Wtedy to właśnie na deser zaserwował swoje polskie ciasto. Brigitte Bardot doceniła oryginalną tartę. Młoda gwiazda miała podobno powiedzieć: „Dlaczego nie nazwie pan ciasta tartą z Saint-Tropez?”
Zatem bez wątpienia tarta zawdzięcza swój sukces aktorce, która nie zaprzecza, że nazwa deseru była jej pomysłem. Alexandre Micka zarejestrował swój patent pod nazwą „TROPÉZIENNE PIE”, a specjał szybko zyskał popularność w całej Europie.
Tartę Tropézienne polecają także stażyści Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci – Marcin Romanowicz i Dawid Miszalski, którzy poznali tajniki przygotowania ciasta, odbywając praktykę zawodową w nicejskiej restauracji O’Staff.
mgr Anna Wrona
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie
Kolejny projekt Leonardo zakończony
16 października 2013 r. w Zespole Szkół nr 1 odbyła się szczególna uroczystość. Nadszedł bowiem czas na podsumowanie projektu „Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży”, realizowanego w ramach Programu UE „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT Mobilność.
Organizację goszczącą reprezentował Honorowy Konsul Polski w Nicei – Michel Forkasiewicz wraz z małżonką – Jolantą. Zaproszenie wystosowane przez stażystów przyjął również Starosta Grodziski – Marek Wieżbicki. Na spotkanie podsumowujące przybyli także rodzice uczestników projektu oraz przedstawiciele lokalnych mediów. W progach szkoły zgromadzonych powitał Dyrektor ZS nr 1 – Andrzej Okurowski.
Stażystom wręczono dokumenty, potwierdzające odbycie praktyki w nicejskich restauracjach i hotelach, jak również uzyskanie kwalifikacji zawodowych, kulturowych, językowych i społecznych – Europass Mobilność, polsko – francuski certyfikat oraz Indywidualny Wykaz Osiągnięć (ECVET).
W programie uroczystości znalazła się także projekcja filmu, prezentującego przebieg stażu.
Po zakończeniu części oficjalnej młodzież zaprosiła gości na prowansalski poczęstunek, który przygotowała, korzystając z receptur przywiezionych z Francji. Serwowano, m.in. SAŁATKĘ NICEJSKĄ, RATATOUILLE, TARTY WYTRAWNE I OWOCOWE, MUS CZEKOLADOWY czy PANNA COTTĘ.
mgr Anna Wrona
wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1
w Grodzisku Mazowieckim
koordynator projektu
W przepięknym malowniczo położonym pośród wzgórz Prowansji miasteczku Villeneuve-Loubet, odległym 15 km na zachód od Nicei znajduje się Muzeum Sztuki Kulinarnej im. Augusta Escoffiera (1846-1935), które zwiedzali tegoroczni stażyści Programu Leonardo da Vinci "Uczenie się przez całe życie".
Powołane w 1966 roku i finansowane przez Fundację im. A. Escoffiera muzeum mieści się w domu, w którym urodził się i spędził swoje dzieciństwo najsłynniejszy francuski kucharz wszechczasów. Nazywany „królem kucharzy i kucharzem królów” August Escoffier dokonał rewolucji w sztuce kulinarnej. Do jego zasług należy uproszczenie i uporządkowanie zasad kuchni klasycznej, a także wprowadzenie systemu brygadowego w kuchni.
Odwiedza nas 213 gości oraz 0 użytkowników.