Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu

„Uczenie się przez całe życie"

 

Wizyta Przygotowawcza – Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT

 

W dniach 14.01.2013. – 18.01.2013. odbyła się wizyta przygotowawcza w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci.

Wzięli w niej udział:

  • z ramienia organizacji wysyłającej (Zespołu Szkół nr 1) - p. Anna Wrona (wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1, koordynator projektu) i p. Marcin Michaluk (nauczyciel języka francuskiego, wchodzący w skład zespołu projektowego)
  • z ramienia organizacji goszczącej (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR) - p. Hubert Boivin (przewodniczący Stowarzyszenia Restauratorów) i p. Michel Forkasiewicz (Honorowy Konsul Polski w Nicei).

Wspólnie z partnerem francuskim - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei) pracowano nad nowym projektem mobilności – "Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa" (Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci – Mobilność IVT).

Czas trwania projektu: 01.10.2013. - 01.12.2014.

Staż: 09.06.2014.-27.06.2014.

Miejsce stażu: Francja (restauracje i hotele w Nicei).

Grupa docelowa projektu - 32 uczniów z klas II i III ZS nr 1 (technik: żywienia i gospodarstwa domowego, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, hotelarz), którzy uczą się języka francuskiego i angielskiego.

W wyniku realizacji projektu uczestnicy zdobędą nowe doświadczenie zawodowe, podniosą poziom wiedzy i kwalifikacji zawodowych, zwiększą mobilność i zdolność do uzyskania zatrudnienia na krajowym i europejskim rynku pracy, będą doskonalić język obcy (francuski), w tym zawodowy, poznają inną kulturę, staną się tolerancyjni, otwarci na różnice rasowe, etniczne, religijne.

W projekcie uwzględni się ideę ECVET - europejskiego systemu transferu osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym, który ma ułatwić gromadzenie, przenoszenie i uznawanie kwalifikacji rozumianych jako potwierdzone w danym państwie wyniki uczenia się. „Nadrzędnym celem ECVET jest wspieranie realizacji uczenia się przez całe życie, zwiększenie przejrzystości i porównywalności kwalifikacji, wspieranie mobilności w wymiarze geograficznym, edukacyjnym i zawodowym oraz pogłębienie wzajemnego zaufania i współpracy między państwami UE”.

Działania służą także podniesieniu prestiżu szkoły oraz pogłębianiu współpracy z partnerem francuskim.

Udział w projekcie pozytywnie wpłynie na jakość kształcenia zawodowego.

Wizyta służyła zapoznaniu partnera z założeniami i wizją projektu; uzgodnieniu strategii współpracy, ustaleniu zadań, działań, roli partnerów (wspólna dbałość o jakość projektu).

CELE WIZYTY PRZYGOTOWAWCZEJ:

• Wspólne przygotowanie projektu (uzgodnienie celów, założeń, rezultatów); określenie potrzeb stażystów

• Precyzyjne określenie ról, zadań partnerów, zakresu obowiązków

• Opracowanie planu pracy, harmonogramu projektu, programu stażu, metod monitorowania, oceniania, ewaluacji, upowszechniania, sposobu certyfikacji

• Uwzględnienie kwestii zwiększenia porównywalności kwalifikacji i dokumentowania indywidualnych osiągnięć uczniów - ECVET

• Określenie zasad współpracy i komunikacji

• Negocjacje nt. podpisania umów między partnerami

• Zagwarantowanie wysokiej jakości projektu.

Program i cele wizyty zostały zrealizowane. W jej efekcie wypracowano ostateczną wersję wniosku projektowego, którą złożono w Konkursie 2013. Negocjacje z partnerem przebiegły pomyślnie przy pełnym zaangażowaniu obu stron. Uzgodniono program stażu zawodowego (z organizacją goszczącą i poszczególnymi praktykodawcami), uzyskano list intencyjny i podpisano porozumienie o partnerstwie (w ramach ECVET).

Restauratorzy i hotelarze nicejscy, zrzeszeni w Stowarzyszeniu Restauratorów (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR) są gotowi przyjąć naszych stażystów i zapewnić im odpowiednie warunki do zdobywania nowego doświadczenia oraz kwalifikacji zawodowych. Program wizyty był bardzo intensywny, jego realizacja daje nam jednak pełną satysfakcję i mamy nadzieję na to, że przełoży się na wysoką jakość i ocenę złożonego w Konkursie 2013 wniosku projektowego.

 

Anna Wrona

wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1

koordynator projektu

18 grudnia 2012 r. uczestnicy projektu realizowanego w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci Mobilność wzięli udział w warsztatach kulinarnych, dotyczących kuchni śródziemnomorskiej, a zorganizowanych przez Makro Cash & Carry. Szkolenie prowadzili trenerzy z MAKRO Centrum HoReCa.
Jest to jedna z form przygotowywania młodzieży do wyjazdu na staż zawodowy. W czerwcu 2013 r. uczniowie udadzą się bowiem do Nicei, aby w tamtejszych restauracjach i hotelach rozwijać swoje umiejętności oraz zdobywać doświadczenie zawodowe.

 

W poniedziałek, 3 grudnia 2012 r., gościliśmy w naszej szkole Dyrektora Generalnego Francuskiej Izby Przemysłowo–Handlowej w Polsce – Panią Monikę Constant.
Organizacja skupia ponad 350 firm z kapitałem francuskim oraz polskim i jest jedną z najaktywniejszych izb bilateralnych w Polsce. Współtworzy korzystne warunki dla rozwoju działalności inwestycyjnej i gospodarczej, a także odgrywa aktywną rolę w kontaktach z organami administracji państwowej i pozostałymi organizacjami pracodawców.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu  „Uczenie się przez całe życie”

W czwartek – 27 września 2012 r. – podczas obchodów Święta Szkoły oraz Jubileuszu 20-lecia Technikum nr 1, wchodzącego w skład Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim stażyści Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci prezentowali swoje umiejętności z zakresu obsługi konsumenta. Okazją ku temu stał się, przygotowany przez młodzież z klas gastronomicznych, poczęstunek dla licznie przybyłych gości.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu  „Uczenie się przez całe życie”

Spełniamy marzenia

Ten, kto potrafi wytyczyć sobie cel, snuje plany i pielęgnuje marzenia, czyni swoje życie bogatszym, ciekawszym, obfitującym w liczne doświadczenia i sukcesy.

Kreatywność, otwarcie na świat oraz chęć  pogłębiania wiedzy i umiejętności nie są obce uczniom Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Uzyskanie atrakcyjnego miejsca pracy, a także osiągnięcie w przyszłości zawodowej satysfakcji to dążenia, które mobilizują ich do edukacyjnego wysiłku i podejmowania wciąż nowych wyzwań.

Jednym z nich jest udział w realizacji kolejnego projektu, opracowanego w ramach Programu UE „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT - Ponadnarodowe staże drogą do profesjonalizmu i mobilności na europejskim rynku pracy.

Warto wspomnieć o tym, że w 2010 r., korzystając z pomocy Honorowego Konsula Polski w Nicei – Michela Forkasiewicza oraz Jego małżonki – Jolanty Forkasiewicz, wspólnie ze Stowarzyszeniem Restauratorów (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR), Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim zrealizował projekt mobilnościowy - Europejskie kształcenie zawodowe kreatywnego pracownika w drodze ponadnarodowych staży (Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci). 32-osobowa grupa uczniów z klas o kierunku technik żywienia i gospodarstwa domowego odbyła praktykę w nicejskich restauracjach, uzyskując cenne doświadczenie i kwalifikacje zawodowe.

Projekt był nominowany przez Narodową Agencję Programu „Uczenie się przez całe życie” do Konkursu EDUinspiracje 2011, wyłaniającego najlepsze przedsięwzięcia tego typu, a jego idea oraz rezultaty zostały przedstawione w czasie szkolenia dla nowych wnioskodawców jako przykład dobrej praktyki.

Tym razem już od września 2011 r. młodzież z klas gastronomicznych i hotelarskich  ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim przygotowywała się do odbycia 3-tygodniowego stażu zawodowego w restauracjach i hotelach na terenie Nicei. Wzięła udział w szkoleniach pedagogicznych, kulturowych oraz językowych (kurs języka francuskiego w tym zawodowego), aby sprostać stawianym wymaganiom.

10 czerwca 2012 r. uczniowie udali się na Lazurowe Wybrzeże, gdzie reprezentowali szkołę i kraj. Uczestnicy projektu poznali tajniki kuchni francuskiej i śródziemnomorskiej, jak również pogłębili umiejętności, dotyczące obsługi konsumenta i gościa hotelowego.

Staż pozwolił im uzyskać nowe kwalifikacje i doświadczenie zawodowe. Sprawniej posługują się językiem francuskim. Są komunikatywni, ale jednocześnie widzą potrzebę dalszego rozwijania swoich umiejętności językowych. Stali się bardziej samodzielni i zaradni. Nawiązali wiele nowych kontaktów, które będą – jak twierdzą -  podtrzymywać drogą e-mailową. Otrzymali również oferty pracy.

Poznali inną kulturę i to cenne doświadczenie, którego nie zdobyliby w inny sposób - z książek czy filmów. Potrafią pracować w grupie, okazywać szacunek i tolerancję.

Wynikiem realizacji projektu jest wykształcenie w pełni samodzielnego absolwenta, konkurencyjnego na rynku pracy i gotowego profesjonalnie wykonywać obowiązki zawodowe.

Francuscy pracownicy życzliwie przyjęli stażystów do swojego zespołu. Poświęcili im dużo czasu, cierpliwie przekazując  własne doświadczenie.

Warto podkreślić, że  uczniów chwalono za dobrą postawę, chęć do pracy i uczenia się, czynione postępy czy obowiązkowość i punktualność. Po zakończeniu praktyki uczestnicy projektu otrzymali ocenę w dzienniczku stażu, wystawioną przez przedstawicieli obu organizacji. Fakt odbycia stażu zawodowego zostanie potwierdzony certyfikatem wydanym przez organizację goszczącą i wysyłającą oraz dokumentem Europass Mobilność.

Już wkrótce uczniowie zaprezentują swoje umiejętności, przygotowując prowansalski poczęstunek dla przedstawicieli społeczności szkolnej, lokalnych władz i swoich rodziców.

Pobyt we Francji to przede wszystkim nauka i praca w tamtejszych restauracjach czy hotelach, jak również szlifowanie sprawności językowej. Z drugiej strony to także poznawanie ludzi, specyfiki kraju i jego kultury.

Będąc w Nicei, stażyści odwiedzili Szkołę Gastronomiczno – Hotelarską Lycée Paul Augier, spotkali się z przedstawicielem organizacji goszczącej – Hubertem Boivin, stojącym na czele Stowarzyszenia Restauratorów (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR), Honorowym Konsulem Polski w Nicei – Michelem Forkasiewiczem oraz przedstawicielami lokalnych mediów.

Uczniowie znaleźli również czas na zwiedzanie miasta i jego malowniczych okolic. Spacerowali po Nicei, odkrywali wąskie i kręte uliczki Starówki, z Zamkowego Wzgórza podziwiali panoramę miasta. Nie jeden raz przechodzili przez targ kwiatowo – warzywny Cours Saleya, kolorowy, pachnący lawendą i aromatyczną mieszanką różnych przypraw, kuszący straganami pełnymi dorodnych pomidorów, cukinii, najróżniejszych owoców, oliwek, serów czy wreszcie regionalnych pamiątek. Odwiedzili także Muzeum Marca Chagalla.

Udali się do Księstwa Monako, znanego z niezapomnianych widoków, pałaców w stylu rokoko, bujnych ogrodów oraz światowej sławy kasyna. Zwiedzili Pałac Książęcy rodziny Grimaldich, Muzeum Oceanograficzne czy Muzeum Samochodów.  Innym razem wybrali się do Cannes, by zobaczyć Pałac Festiwalowy i stanąć na słynnym czerwonym dywanie, po którym w czasie corocznych pokazów konkursowych przechadzają się w blasku fleszy znani aktorzy i reżyserzy.

Pojechali również do Antibes – malowniczego miasta portowego z piękną, piaszczystą plażą i godnym uwagi Muzeum Pabla Picassa, poznali tajniki wytwarzania perfum w Grasse czy szkła artystycznego w Biot, odbyli rejs statkiem do uroczego Saint-Tropez, spacerowali uliczkami miasteczka artystów – Saint-Paul de Vence.

Ostatni dzień pobytu w Nicei upłynął stażystom na wzruszających pożegnaniach, świadczących o ciepłych relacjach z francuskimi praktykodawcami i nowych przyjaźniach.

Cieszy fakt, że dzięki realizacji projektu osiągnięcie wyznaczonych celów stało się realne i przestało być jedynie marzeniem.

 

mgr Anna Wrona

wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1

koordynator projektu

Partnerzy kształcenia zawodowego

  • logo_alebosco.png
  • logo_aryzta.png
  • logo_ckm.jpg
  • logo_cyprus.jpg
  • logo_panorama.png
  • logo_piknik.jpg
  • logo_radisson_blu.jpg
  • logo_sheraton.png
  • logo_szklarnia.png
  • logo_szpularnia.jpg
  • logo_the_park.png
  • logo_victor.png
  • logo_westin.jpg
  • logo_winogrono.png
Wiarygodna szkoła

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 2734 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com