9 czerwca 2013 r. to dzień wyjazdu 32-osobowej grupy uczestników projektu "Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych" staży do słonecznej i przyjaznej nam Nicei.
Na uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich  ZS nr 1 czekają już francuscy praktykodawcy – nicejscy restauratorzy i hotelarze.

Z przyjemnością informujemy o tym, że Zespół Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim otrzymał dofinansowanie UE w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci w Konkursie 2012.
Nasz projekt zajął 10-te miejsce na 96 projektów zatwierdzonych do stosowania przez Narodową Agencję Programu.
Tytuł projektu: Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży.
Grupa docelowa: uczniowie klas II i III ZS nr 1 – Technikum nr 1 (zawód: technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik hotelarstwa i kucharz).
Miejsce stażu: Francja (restauracje i hotele w Nicei).
Wyjazd: 09.06.2013. Staż: 11.06.2013.-29.06.2013. Powrót: 30.06.2013.
Organizacja Goszcząca: UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei).
Staż: 15 ni roboczych (120 godzin).
Program kulturowy: Nicea, Antibes, Monaco, Saint Paul de Vence, Saint-Tropez
Najważniejsze cele projektu: zdobycie przez uczestnika nowego doświadczenia zawodowego, podniesienie poziomu wiedzy i kwalifikacji zawodowych, w tym zgodnie z zasadami ECVET, zwiększenie mobilności i zdolności do uzyskania i utrzymania zatrudnienia na lokalnym, krajowym i europejskim rynku pracy, doskonalenie posługiwania się językiem obcym (francuskim), w tym zawodowym, rozwinięcie współpracy pomiędzy szkołą a partnerem francuskim i polskimi praktykodawcami, jak również promowanie wiedzy o innych kulturach, tolerancja i otwartość wobec różnic rasowych, etnicznych i religijnych.
Oczekiwane rezultaty: nabycie umiejętności przygotowywania i serwowania dań, w tym regionalnych, prawidłowego funkcjonowania w warunkach typowych dla zagranicznego pracodawcy (restauracja/hotel); doświadczenie życia w innej kulturze i społeczeństwie.
„System ECVET ma ułatwić gromadzenie, przenoszenie i uznawanie kwalifikacji rozumianych jako potwierdzone w danym państwie wyniki uczenia się. Nadrzędnym celem ECVET jest wspieranie realizacji uczenia się przez całe życie, zwiększenie przejrzystości i porównywalności kwalifikacji, wspieranie mobilności w wymiarze geograficznym, edukacyjnym i zawodowym oraz pogłębienie wzajemnego zaufania i współpracy między państwami UE”.
Warto podkreślić fakt, że nasz projekt został bardzo wysoko oceniony przez ekspertów Programu Leonardo da Vinci i wyróżniony za przedstawienie nowatorskich rozwiązań w zakresie ECVET.
W wyniku rekrutacji wyłoniono już 32 – osobową grupę stażystów. Aby sprostać stawianym wymaganiom, szybko dostosować się do nowych warunków i otrzymać wysokie oceny od francuskich praktykodawców, uczniowie biorą udział w szkoleniach z języka francuskiego (w tym zawodowego), a także w warsztatach pedagogicznych. Młodzież pogłębi również swoją wiedzę na temat Francji i Prowansji, uczestnicząc w zajęciach z przygotowania kulturowego.
18 grudnia 2012 r., w ramach przygotowywania się do wyjazdu na staż zawodowy, uczestnicy projektu wzięli udział w warsztatach kulinarnych, dotyczących kuchni śródziemnomorskiej, a zorganizowanych przez Makro Cash & Carry.
Szkolenie prowadzili trenerzy z MAKRO Centrum HoReCa.
8 marca 2013 r. stażyści z powodzeniem rywalizowali w Szkolnym Konkursie Obsługi Konsumenta, zaś już niebawem zaprezentują swoje umiejętności, przystępując do Konkursu Wiedzy o Kuchni Francuskiej.
Wszystkim życzymy wytrwałości w dążeniu do celu.

mgr Anna Wrona

wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1
w Grodzisku Mazowieckim
koordynator projektu

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu  „Uczenie się przez całe życie”

Ten, kto potrafi wytyczyć sobie cel, snuje plany i pielęgnuje marzenia, czyni swoje życie bogatszym, ciekawszym, obfitującym w liczne doświadczenia i sukcesy.
Kreatywność, otwarcie na świat oraz chęć  pogłębiania wiedzy i umiejętności nie są obce uczniom Zespołu Szkół nr 1 – Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Uzyskanie atrakcyjnego miejsca pracy, a także osiągnięcie w przyszłości zawodowej satysfakcji to dążenia, które mobilizują ich do edukacyjnego wysiłku i podejmowania wciąż nowych wyzwań.
Jednym z nich jest udział w realizacji kolejnego projektu, opracowanego w ramach Programu UE Uczenie się przez całe życie Leonardo da Vinci IVT – Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży.
Warto wspomnieć o tym, że w 2010 r., korzystając z pomocy Honorowego Konsula Polski w Nicei – Michela Forkasiewicza oraz Jego małżonki – Jolanty Forkasiewicz, wspólnie ze Stowarzyszeniem Restauratorów (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’ AZUR), Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim zrealizował projekt mobilnościowy - Europejskie kształcenie zawodowe kreatywnego pracownika w drodze ponadnarodowych staży (Program Uczenie się przez całe życie Leonardo da Vinci). 32-osobowa grupa uczniów z klas o kierunku technik żywienia i gospodarstwa domowego odbyła praktykę w nicejskich restauracjach, uzyskując cenne doświadczenie i kwalifikacje zawodowe.
Projekt był nominowany przez Narodową Agencję Programu Uczenie się przez całe życie do Konkursu EDUinspiracje 2011, wyłaniającego najlepsze przedsięwzięcia tego typu, a jego idea oraz rezultaty zostały przedstawione w czasie szkolenia dla nowych wnioskodawców jako przykład dobrej praktyki.
Obchodzone we wrześniu 2012 r. 20-lecie Technikum nr 1 w Grodzisku Mazowieckim zbiegło się z zakończeniem realizacji kolejnego projektu mobilności, opracowanego w ramach Programu UE Uczenie się przez całe życie Leonardo da Vinci IVT – Ponadnarodowe staże drogą do profesjonalizmu i mobilności na europejskim rynku pracy. Z tej okazji uczniowie powitali w progach szkoły swoich rodziców oraz nicejską delegację i - specjalnie dla zaproszonych gości - przygotowali prowansalskie przysmaki, korzystając z przepisów przywiezionych z Francji. W podziękowaniu za dotychczasową owocną współpracę Przewodniczący Stowarzyszenia Restauratorów - Hubert Boivin i Michel Forkasiewicz z żoną – Jolantą otrzymali, m.in., pamiątkowe albumy fotograficzne, dokumentujące przebieg naszego partnerstwa.
Uczestnicy projektu (32 uczniów z klas o kierunku technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technik hotelarstwa), którzy w czerwcu 2012 r. odbyli praktykę zawodową w restauracjach i hotelach na terenie Nicei przeżyli wzruszające chwile, kiedy Hubert Boivin oraz Dyrektor ZS nr 1 – Andrzej Okurowski wręczyli im dokument Europass Mobilność, jak również polsko-francuskie certyfikaty, potwierdzające fakt ukończenia stażu.
Organizacja goszcząca - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei) liczy ponad 440 członków. Na jej czele stoi, cieszący się autorytetem, Hubert Boivin. Przewodniczy też Stowarzyszeniu Restauratorów Regionu Alpes-Maritimes i Stowarzyszeniu Restauratorów Nicejskich. Jest administratorem Narodowego Stowarzyszenia Restauracji Francuskich z siedzibą w Paryżu. Organizacje te należą do Stowarzyszenia Branży Gastronomiczno-Hotelarskiej.
W 2011r. Hubert Boivin - za swoją działalność, w tym współpracę z naszą szkołą - został Kawalerem Narodowego Orderu Zasługi Republiki Francuskiej.
W czerwcu 2013 r. do Nicei wyruszy kolejna grupa uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich Zespołu Szkół nr 1 (technik żywienia i gospodarstwa domowego, technik hotelarstwa i kucharz). Uczestnicy projektu Profesjonalizm zawodowy i integracja kulturowa jako efekt ponadnarodowych staży będą zdobywać kwalifikacje zgodnie z ideą europejskiego systemu transferu osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym – ECVET.
Pobyt we Francji to przede wszystkim nauka i praca w tamtejszych restauracjach czy hotelach, jak również szlifowanie sprawności językowej. Z drugiej strony to także poznawanie ludzi, specyfiki kraju i jego kultury. Będąc w Nicei, stażyści odwiedzili Szkołę Gastronomiczno – Hotelarską Lycée Paul Augier oraz spotkali się z przedstawicielami lokalnych mediów. Znaleźli również czas na zwiedzanie miasta i jego malowniczych okolic.
Cieszy fakt, że  uczestników projektu chwalono za dobrą postawę, chęć do pracy i uczenia się, czynione postępy czy obowiązkowość i punktualność.
Warto dodać, że uczniowie Technikum nr 1 - stażyści Programu Leonardo da Vinci Konkurs 2009 to bohaterowie filmu emitowanego w Kuchni.tv, wyprodukowanego przez CANAL+ Cyfrowy (przy udziale Francusko-Polskiego Funduszu Współpracy) Pewnego dnia będę szefem kuchni, który pokazuje drogę ich zawodowego rozwoju. Stażyści z Konkursu 2011 wystąpili natomiast w dokumencie filmowym TVP 2, emitowanym w audycji Pytanie na śniadanie - Renesans szkolnictwa zawodowego w Polsce.

mgr Anna Wrona

wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1
koordynator projektu

Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach Programu

„Uczenie się przez całe życie"

 

Wizyta Przygotowawcza – Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci IVT

 

W dniach 14.01.2013. – 18.01.2013. odbyła się wizyta przygotowawcza w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci.

Wzięli w niej udział:

  • z ramienia organizacji wysyłającej (Zespołu Szkół nr 1) - p. Anna Wrona (wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1, koordynator projektu) i p. Marcin Michaluk (nauczyciel języka francuskiego, wchodzący w skład zespołu projektowego)
  • z ramienia organizacji goszczącej (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR) - p. Hubert Boivin (przewodniczący Stowarzyszenia Restauratorów) i p. Michel Forkasiewicz (Honorowy Konsul Polski w Nicei).

Wspólnie z partnerem francuskim - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei) pracowano nad nowym projektem mobilności – "Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa" (Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci – Mobilność IVT).

Czas trwania projektu: 01.10.2013. - 01.12.2014.

Staż: 09.06.2014.-27.06.2014.

Miejsce stażu: Francja (restauracje i hotele w Nicei).

Grupa docelowa projektu - 32 uczniów z klas II i III ZS nr 1 (technik: żywienia i gospodarstwa domowego, technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, hotelarz), którzy uczą się języka francuskiego i angielskiego.

W wyniku realizacji projektu uczestnicy zdobędą nowe doświadczenie zawodowe, podniosą poziom wiedzy i kwalifikacji zawodowych, zwiększą mobilność i zdolność do uzyskania zatrudnienia na krajowym i europejskim rynku pracy, będą doskonalić język obcy (francuski), w tym zawodowy, poznają inną kulturę, staną się tolerancyjni, otwarci na różnice rasowe, etniczne, religijne.

W projekcie uwzględni się ideę ECVET - europejskiego systemu transferu osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym, który ma ułatwić gromadzenie, przenoszenie i uznawanie kwalifikacji rozumianych jako potwierdzone w danym państwie wyniki uczenia się. „Nadrzędnym celem ECVET jest wspieranie realizacji uczenia się przez całe życie, zwiększenie przejrzystości i porównywalności kwalifikacji, wspieranie mobilności w wymiarze geograficznym, edukacyjnym i zawodowym oraz pogłębienie wzajemnego zaufania i współpracy między państwami UE”.

Działania służą także podniesieniu prestiżu szkoły oraz pogłębianiu współpracy z partnerem francuskim.

Udział w projekcie pozytywnie wpłynie na jakość kształcenia zawodowego.

Wizyta służyła zapoznaniu partnera z założeniami i wizją projektu; uzgodnieniu strategii współpracy, ustaleniu zadań, działań, roli partnerów (wspólna dbałość o jakość projektu).

CELE WIZYTY PRZYGOTOWAWCZEJ:

• Wspólne przygotowanie projektu (uzgodnienie celów, założeń, rezultatów); określenie potrzeb stażystów

• Precyzyjne określenie ról, zadań partnerów, zakresu obowiązków

• Opracowanie planu pracy, harmonogramu projektu, programu stażu, metod monitorowania, oceniania, ewaluacji, upowszechniania, sposobu certyfikacji

• Uwzględnienie kwestii zwiększenia porównywalności kwalifikacji i dokumentowania indywidualnych osiągnięć uczniów - ECVET

• Określenie zasad współpracy i komunikacji

• Negocjacje nt. podpisania umów między partnerami

• Zagwarantowanie wysokiej jakości projektu.

Program i cele wizyty zostały zrealizowane. W jej efekcie wypracowano ostateczną wersję wniosku projektowego, którą złożono w Konkursie 2013. Negocjacje z partnerem przebiegły pomyślnie przy pełnym zaangażowaniu obu stron. Uzgodniono program stażu zawodowego (z organizacją goszczącą i poszczególnymi praktykodawcami), uzyskano list intencyjny i podpisano porozumienie o partnerstwie (w ramach ECVET).

Restauratorzy i hotelarze nicejscy, zrzeszeni w Stowarzyszeniu Restauratorów (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR) są gotowi przyjąć naszych stażystów i zapewnić im odpowiednie warunki do zdobywania nowego doświadczenia oraz kwalifikacji zawodowych. Program wizyty był bardzo intensywny, jego realizacja daje nam jednak pełną satysfakcję i mamy nadzieję na to, że przełoży się na wysoką jakość i ocenę złożonego w Konkursie 2013 wniosku projektowego.

 

Anna Wrona

wicedyrektor Zespołu Szkół nr 1

koordynator projektu

18 grudnia 2012 r. uczestnicy projektu realizowanego w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci Mobilność wzięli udział w warsztatach kulinarnych, dotyczących kuchni śródziemnomorskiej, a zorganizowanych przez Makro Cash & Carry. Szkolenie prowadzili trenerzy z MAKRO Centrum HoReCa.
Jest to jedna z form przygotowywania młodzieży do wyjazdu na staż zawodowy. W czerwcu 2013 r. uczniowie udadzą się bowiem do Nicei, aby w tamtejszych restauracjach i hotelach rozwijać swoje umiejętności oraz zdobywać doświadczenie zawodowe.

Partnerzy kształcenia zawodowego

  • logo_alebosco.png
  • logo_aryzta.png
  • logo_ckm.jpg
  • logo_cyprus.jpg
  • logo_panorama.png
  • logo_piknik.jpg
  • logo_radisson_blu.jpg
  • logo_sheraton.png
  • logo_szklarnia.png
  • logo_szpularnia.jpg
  • logo_the_park.png
  • logo_victor.png
  • logo_westin.jpg
  • logo_winogrono.png
Wiarygodna szkoła

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 307 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com