29 maja 2015r. odwiedzili naszą szkołę mali sympatycy sztuki kulinarnej - uczniowie klasy pierwszej Szkoły Podstawowej nr 6 w Pruszkowie. Organizatorem spotkania była Pani Julita Kaczmarek. Na początku zajęć dzieci zostały zapoznane z zasadami obowiązującymi w pracowni gastronomicznej. Podczas warsztatów przygotowano wiele ciekawych potraw i deserów, a spotkanie, które na długo pozostanie w pamięci jego uczestników – zarówno tych „małych”, jak i „dużych” - zakończyła degustacja smakołyków. Zajęcia kulinarne prowadzone były w czasie lekcji klasy 2at, pod czujnym okiem stażystów programu Erasmus +, którzy mieli okazję podzielić się swoim doświadczeniem i zaprezentować umiejętności zdobyte podczas praktyki we francuskich restauracjach.
Już niebawem, bo 3 maja 32-osobowa grupa uczniów ZS nr 1 z klas o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa uda się do Nicei na dwutygodniowy staż zawodowy. Uczestnicy projektu „Gastronomia i hotelarstwo drogą do sukcesu zawodowego w zjednoczonej Europie”, realizowanego w ramach programu ERASMUS+ SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1. MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA będą uczyć się zawodu i zdobywać kwalifikacje zawodowe, językowe, personalne i społeczne (ECVET), odbywając praktykę we francuskich restauracjach i hotelach. Czytaj więcej
„Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+”
„Komisja Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ nie ponoszą odpowiedzialności
za umieszczoną zawartość merytoryczną”
Przed wyjazdem na staż do Nicei
Już niebawem, bo 3 maja 32-osobowa grupa uczniów ZS nr 1 z klas o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa uda się do Nicei na dwutygodniowy staż zawodowy. Uczestnicy projektu „Gastronomia i hotelarstwo drogą do sukcesu zawodowego w zjednoczonej Europie”, realizowanego w ramach programu ERASMUS+ SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1. MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA będą uczyć się zawodu i zdobywać kwalifikacje zawodowe, językowe, personalne i społeczne (ECVET), odbywając praktykę we francuskich restauracjach i hotelach.
Uczniowie otrzymają adekwatne do ich zawodu stanowiska: kuchnia lub serwis (obsługa konsumenta/gościa hotelu). Znajdą również czas na spotkania z francuskimi mediami, przedstawicielami tamtejszych pracodawców, wzajemną integrację oraz zwiedzanie Nicei i jej okolic.
Wyjazd do Francji został poprzedzony cyklem obowiązkowych szkoleń z zakresu przygotowania językowego, kulturowego, pedagogicznego i BHP.
Po zakończeniu stażu i dokonaniu oceny uczestnik w wyniku certyfikacji otrzyma Europass Mobilność, polsko – francuski certyfikat oraz Indywidualny Wykaz Osiągnięć. Zdecydowanie ułatwi to stażyście udany start w dorosłe, zawodowe życie.
Europass Mobilność jest bardzo ważnym dla uczestników dokumentem, zawierającym informacje na temat ich wiedzy oraz wykonywanych podczas stażu czynności i zadań. Umożliwia on także prezentację nabytych kompetencji i umiejętności zawodowych, językowych, personalnych czy społecznych. Zawarte w nim treści są potwierdzane przez organizację wysyłającą (ZS nr 1) oraz przez organizację przyjmującą (UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR – Stowarzyszenie Restauratorów z siedzibą w Nicei), co sprawia, że dokument jest wiarygodny dla pracodawców zarówno w kraju, jak i poza nim. Jego posiadanie ułatwi zatem stażystom uzyskanie zatrudnienia. Staną się konkurencyjni na polskim i europejskim rynku pracy.
UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu na terenie Francji. Stażyści Erasmus+ w gazecie NICE MATIN (maj 2015)
UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu na terenie Francji. Spotkanie z francuskimi mediami oraz przedstawicielami organizacji goszczącej na Placu Massena w Nicei (wywiady; zdjęcia dla prasy - maj 2015)
UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu na terenie Francji. Udział polskiej delegacji w obchodach 70-tej rocznicy zakończenia II wojny światowej (maj 2015)
UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu na terenie Francji. Z wizytą w szkole gastronomiczno-hotelarsko-turystycznej Lycée Hôtelier Paul Augier w Nicei (maj 2015)
Stażyści Erasmus+ promują kuchnię polską w prowansalskiej restauracji Le Ligure (maj 2015)
V Szkolny Konkurs Wiedzy o Kuchni Francuskiej z udziałem stażystów Erasmus+ (29.10.2015)
Stażyści Erasmus+ podczas warsztatów kulinarnych Marcina Budynka - „Stawiam na drób” (23.10.2015)
Spotkanie podsumowujące projekt „Gastronomia i hotelarstwo drogą do sukcesu zawodowego w zjednoczonej Europie”, zrealizowany w ramach programu ERASMUS+ SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1. MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA 21.10.2015)
Stażyści Erasmus+ podczas Dnia Edukacji Narodowej w ZS nr 1 - obsługa poczęstunku (13.10.2015) Upowszechnienie rezultatów projektu.
Stażyści podczas I Regionalnej Konferencji "Modele kreowania postaw przedsiębiorczych wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych" w Zespole Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim (01.10.15.) - upowszechnianie rezultatów projektu
Obsługa poczęstunku z okazji wizyty córki generała Władysława Andersa - Anny Marii Anders w naszej szkole (07.09.2015) – upowszechnianie rezultatów projektu przez stażystów Erasmus+
Obsługa poczęstunku z okazji wizyty Marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej - Małgorzaty Kidawy – Błońskiej (01.09.2015). Upowszechnianie rezultatów projektu przez stażystów Erasmus+
Święto Miasta Milanówka z udziałem stażystów ERASMUS+. Obsługa. UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu.
ERASMUS+ NICEA 2015 udział w pokazie kulinarnym podczas festynu z okazji Święta Francji na warszawskiej Saskiej Kępie. UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu.
ERASMUS+ NICEA 2015 nicejskie smakołyki
ERASMUS+ NICEA 2015 program kulturowy (Monaco)
ERASMUS+ NICEA 2015 stażyści z wizytą w Lycée Paul Augier
ERASMUS+ NICEA 2015 w nicejskiej fabryce Florian. Program kulturowy
ERASMUS+ NICEA 2015 program kulturowy (Nicea)
ERASMUS+ NICEA 2015 spotkania z przedstawicielami organizacji goszczącej
II Szkolny Konkurs "Wiedzy o Francji"
ERASMUS+ NICEA 2015 - W miejscach stażu
Finał konkursu gastronomicznego "KTO JE OWOCE I WARZYWA - TEN ZDROWIE WYGRYWA". UPOWSZECHNIANIE rezultatów projektu.
Dzielimy się kulinarnym doświadczeniem podczas warsztatów dla uczniów klasy pierwszej Szkoły Podstawowej nr 6 w Pruszkowie (UPOWSZECHNIANIE).
Stażyści 2014/2015
Stażyści podczas Święta Szkoły i Dnia Otwartego dla gimnazjalistów. Kuchnia, obsługa, prezentowanie projektu (UPOWSZECHNIANIE).
Szkolny koncert charytatywny. Obsługa konsumenta (UPOWSZECHNIANIE).
Powiatowy Konkurs Historyczny "Wolność jest w nas ..." Obsługa konsumenta (UPOWSZECHNIANIE).
Tydzień Zawodowca w Zespole Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim. Obsługa konsumenta (UPOWSZECHNIANIE).
IV Szkolny Konkurs "Wiedzy o kuchni francuskiej"
Bal charytatywny Stowarzyszenia Rodzin i Przyjaciół Osób Niepełnosprawnych. Kuchnia i obsługa konsumenta (UPOWSZECHNIANIE).
Miło nam poinformować o tym, że projekt mobilności o tytule „Poznajemy świat od kuchni – staż zawodowy uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich”, opracowany przez ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim wygrał zaciętą konkursową rywalizację i otrzymał dofinansowanie po zaakceptowaniu wniosku przez Narodową Agencję Programu Erasmus + (SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1, MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA). To już 11-te przedsięwzięcie tego typu, wdrażane przez ZS nr 1 razem z francuskim partnerem - UNION PATRONALE DES CAFETIERS RESTAURATEURS ET METIERS DE LA NUIT CÔTE D’AZUR (Stowarzyszeniem Restauratorów z siedzibą w Nicei), przy wsparciu Honorowego Konsulu RP w Nicei – W. Forkasiewicza oraz Prezesa Azur Club France–Pologne – J. Forkasiewicz. Do tej pory zawodowy staż w nicejskich restauracjach i hotelach odbyło 320 praktykantów z naszej szkoły.
Projekt jest adresowany do uczniów z klas II i III, kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa, uczących się planowo w szkole języka francuskiego.
Czas trwania projektu: 1.IX.2020 r. - 31.VIII.2021 r.
Planowany termin wyjazdu stażowego: 12.IV. 2021. – 26.IV.2021.
TERMIN REKRUTACJI – I tydzień września 2020 r.
Odwiedza nas 1350 gości oraz 0 użytkowników.