„Projekt współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+”
NICEA 2016
Zaczynamy realizację kolejnego projektu mobilności w ramach Programu ERASMUS+
Miło nam poinformować o tym, że projekt mobilności opracowany przez Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim otrzymał dofinansowanie po zaakceptowaniu wniosku przez Narodową Agencję Programu Erasmus + (SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1. MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA).
W wyniku realizacji projektu „Kształcenie w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa odpowiedzią na potrzeby europejskiego rynku pracy” uczniowie ZS nr 1 – Technikum nr 1 będą odbywać 2-tygodniowy zagraniczny staż, dzięki któremu uzyskają kwalifikacje zawodowe, językowe, kulturowe i społeczne zgodnie z ideą ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym, który ma służyć zwiększeniu przejrzystości i porównywalności kwalifikacji).
Projekt adresowany jest do uczniów klas II i III Zespołu Szkół nr 1 - Technikum nr 1 (gastronomia i hotelarstwo) – kierunek kształcenia technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa, uczących się języka francuskiego.
Kryteria rekrutacyjne:
•Zainteresowanie planowanym stażem
•Umiejętność wykazania się teoretyczną wiedzą fachową
•Poziom opanowania języka francuskiego
•Średnia ocena z przedmiotów zawodowych po II semestrze
•Ocena zachowania
Procedura - działania rekrutacyjne:
•Test językowy (język francuski)
•Test zawodowy (sprawdzający ogólną wiedzę z obowiązkowych przedmiotów zawodowych)
•Rozmowa kwalifikacyjna (predyspozycje kandydata; zainteresowanie stażem)
Termin rekrutacji - wrzesień 2015:
test językowy 01.IX, test zawodowy 02.IX, rozmowa kwalifikacyjna 03.IX.2015.
Obowiązkowe szkolenia w ramach przygotowania:
• Językowe 40 godzin
• Kulturowe 6 godzin
• Pedagogiczne 6 godzin
• BHP 2 godziny
Miejsce stażu: restauracje i hotele w Nicei
Termin wyjazdu stażowego: 14 – 28.02.2016.
Informacje na temat rekrutacji do projektu będą publikowane w zakładce ERASMUS+
Miło nam poinformować o tym, że projekt mobilności opracowany przez Zespół Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim otrzymał dofinansowanie po zaakceptowaniu wniosku przez Narodową Agencję Programu Erasmus + (SEKTOR KSZTAŁCENIE I SZKOLENIA ZAWODOWE, AKCJA 1. MOBILNOŚĆ EDUKACYJNA).
W wyniku realizacji projektu „Kształcenie w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa odpowiedzią na potrzeby europejskiego rynku pracy” uczniowie ZS nr 1 – Technikum nr 1 będą odbywać 2-tygodniowy zagraniczny staż, dzięki któremu uzyskają kwalifikacje zawodowe, językowe, kulturowe i społeczne zgodnie z ideą ECVET (Europejskiego Systemu Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym, który ma służyć zwiększeniu przejrzystości i porównywalności kwalifikacji).
ERASMUS+ Nicea 2016. Staż zawodowy uczniów ZS 1 w Grodzisku Mazowieckim - FILM
Projekt mobilności ERASMUS+ 2015/16 DOBRĄ PRAKTYKĄ
STAŻYŚCI ERASMUS+ W PRZEGLĄDZIE GASTRONOMICZNYM NR 5/16
STAŻYŚCI ERASMUS+ WE FRANCUSKIEJ PRASIE BRANŻOWEJ
Spotkanie podsumowujące projekt Erasmus+
Miniprzewodnik po hotelach w Nicei
ZS nr 1 w gronie finalistów konkursu „Szkoła zawodowa najwyższej jakości”
ERASMUS+ Staż zawodowy uczniów Zespołu Szkół nr 1 w Grodzisku Mazowieckim NICEA 2016
Zaczynamy realizację kolejnego projektu mobilności w ramach Programu ERASMUS+
Certyfikowana młodzież - Bogoria o stażystach Erasmus+
"Stażyści Erasmus+ w wydaniu szkolnej gazety Dziesiątka"
V Szkolny Konkurs „Wiedzy o kuchni francuskiej”
Warsztaty kulinarne z Marcinem Budynkiem
Obsługa konsumenta - składanie serwetek - Tulipan
Obsługa konsumenta - składanie serwetek - Lilia
Mini książka kucharska "SMACZNE, ZDROWE, POŁUDNIOWE"
"Stażyści Erasmus+ polecają Tartę Tropézienne w Przeglądzie Gastronomicznym"
Święto Miasta Milanówka z udziałem stażystów Erasmus+
Stażyści Erasmus+ w "Przeglądzie Gastronomicznym"
I miejsce ZS nr 1 w konkursie wniosków Programu Erasmus+
Przed wyjazdem na staż do Nicei
Dzielimy się kulinarnym doświadczeniem
Finał konkursu gastronomicznego "KTO JE OWOCE I WARZYWA - TEN ZDROWIE WYGRYWA"
Galeria projektu
W dniu 11 czerwca 2015r. odbyła się II edycja szkolnego konkursu „Wiedzy o Francji”. Do rywalizacji przystąpiło 49 uczniów z Liceum Ogólnokształcącego i Technikum nr 1.
Uczniowie musieli rozwiązać 100 zadaniowy test wyboru ze znajomości Francji ; jej historii, geografii, walorów turystycznych, kultury, kuchni... Odpowiadali m.in. na takie pytania jak : Co jest symbolem Francji? Jak brzmi potoczna nazwa Francji? Roquefort to nazwa którego z produktów? Jak nazywa się francuska nagroda filmowa przyznawana na festiwalu w Cannes? Z czego słynie słynne miasto Sèvres?
3 czerwca 2015 roku w Zespole Szkół nr 1 odbył się finał konkursu gastronomicznego „KTO JE OWOCE I WARZYWA – TEN ZDROWIE WYGRYWA”, organizowanego w ramach programu edukacyjnego „Trzymaj Formę”. Wzięli w nim udział uczniowie klas V i VI szkół podstawowych oraz gimnazjalnych.
Czytaj więcej: Finał konkursu gastronomicznego "KTO JE OWOCE I WARZYWA - TEN ZDROWIE WYGRYWA"
Organizatorem przedsięwzięcia była Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Grodzisku Mazowieckim, współorganizatorem - Zespół Szkół nr 1, zaś partnerami konkursu - Agencja Rynku Rolnego i Starostwo Powiatu Grodziskiego.
Do finałowej rywalizacji przystąpiło 7 szkół z powiatu grodziskiego. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie przekąski i deseru. Czas wykonania zadania to 1 h 30 minut. Finalistom służyły pomocą i swoim doświadczeniem uczennice z klasy 2 at Zespołu Szkół nr 1 - Klaudia Oleszko (stażystka programu Erasmus +), Zuzanna Sajak i Adrianna Olender.
Odwiedza nas 1953 gości oraz 0 użytkowników.