W dniu 29 października 2015r. odbyła się V edycja szkolnego konkursu „Wiedzy o kuchni francuskiej”. Do wspólnej rywalizacji przystąpiło sześć zespołów 3-osobowych z klas: 1bt, 2at, 2bt, 3at, 3bt i 4bt.
Przed przystąpieniem do etapu praktycznego, uczniowie mieli za zadanie rozwiązać test ze znajomości kuchni Francji; odpowiadali m.in. na takie pytania jak: Co to jest foie gras, tarta Tatin, kir, cassoulet, ratatouille, bouillabaisse? Z czego słynie Normandia, Bretania, Prowansja, Lotaryngia, Burgundia?? Z czego składa się tradycyjny posiłek we Francji? Jakie są stopnie wysmażenia mięsa? Co oznacza skrót AOC? Zadaniem uczniów w drugiej część konkursu było przygotowanie dania głównego oraz deseru, charakterystycznych dla kuchni francuskiej. Głównym składnikiem dania głównego było mięso mielone oraz bakłażan/cukinia, natomiast deseru - jabłko lub śliwka. Uczniowie wykazali się niezwykłą kreatywnością i pomysłowością. Po trzech godzinach gotowania w pracowni technologicznej, pod opieką p. Julity Kaczmarek, uczestnicy mogli zaprezentować swoje specjały w pracowni języka francuskiego nr 25.
W skład jury weszli: dyrektor ZS nr 1 - p. Cezary skalski, p. Jolanta Parol - wicedyrektor, kierownicy szkolenia praktycznego - p. Anna Wrona i p. Katarzyna Wiśniewska oraz nauczyciel przedmiotów zawodowych - p. Elżbieta Paśnicka.
Jury stanęło przed ciężkim zadaniem - oceniający musieli wytypować najlepszą drużynę, co nie było łatwe, biorąc pod uwagę wysoki poziom konkursowej rywalizacji.
Największe uznanie szacownego gremium zdobyła drużyna z klasy 1bt w składzie Kamila Fidalska, Katarzyna Sawiak i Filip Leonarczyk.
Drugie miejsce zajęła klasa 3 at reprezentowana przez Adriannę Olender, Klaudię Oleszko i Macieja Gronka.
Trzecie z kolei miejsce przypadło klasie 2bt w składzie Klaudia Mirecka, Patrycja Brejnak i Katarzyna Przewoźnik.
Warto dodać, że laureaci 2 i 3 miejsca  to tegoroczni stażyści Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe, Akcja 1. Mobilność edukacyjna „Gastronomia i hotelarstwo drogą do sukcesu zawodowego w zjednoczonej Europie oraz Ci, którzy wyjadą na 2-tygodniowe praktyki już w lutym 2016 roku w ramach kolejnego Programu Erasmus + „Kształcenie w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa odpowiedzią na potrzeby europejskiego rynku pracy”.
Laureaci otrzymali pamiątkowe dyplomy, książki i drobne gadżety.
Zapraszam do obejrzenia zdjęć wykonanych przez panią Annę Wrona w zakładce „galeria”.

Marcin Michaluk
organizator

Partnerzy kształcenia zawodowego

  • logo_alebosco.png
  • logo_aryzta.png
  • logo_ckm.jpg
  • logo_cyprus.jpg
  • logo_panorama.png
  • logo_piknik.jpg
  • logo_radisson_blu.jpg
  • logo_sheraton.png
  • logo_szklarnia.png
  • logo_szpularnia.jpg
  • logo_the_park.png
  • logo_victor.png
  • logo_westin.jpg
  • logo_winogrono.png
Wiarygodna szkoła

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 344 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com