Ciasto cygaretkowe
100g masła
100g mąki
100g cukru pudru
100g białek
Krem jaglano-kokosowy
1l mleka
100g wiórków kokosowych
100g kaszy jaglanej
Krem czekoladowy
200g mascarpone
150g śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
100g gorzkiej czekolady
Popcorn
100g kaszy gryczanej
50ml oleju rzepakowego
Orzechy w karmelu
50g orzechów laskowych
200g cukru
3-4 łyżki wody
150g śmietanki 30%
Nadzienie wiśniowe i sos wiśniowy
200g wiśni
jabłko 1 szt. (bez gniazd nasiennych)
2 łyżki cukru
3-4 łyżki wody
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Ciasto cygaretkowe
Białka ubić na sztywną pianę odstawić. Masło podgrzać do 30 stopni, dodać cukier puder i mąkę zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na papierze do pieczenia wylać cięką warstwę ciasta piec w 180 0 C, podczas pieczenia wyjąć na chwilę i ringiem wyciąć ciastka. Dalej piec do momentu zarumienienia na brązowo.
Krem jaglano-kokosowy
Do garnka wlać mleko, wsypać wiórki i kaszę jaglaną. Gotować do miękkości kaszy. Następnie zblędować na gładką masę. Odstawić do ostygnięcia.
Krem czekoladowy
Mascarpone, 100g śmietanki i cukier puder ubić na sztywną masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać 50g śmietanki, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Masę z mascarpone połączyć z rozpuszczoną czekoladą, wstawić do lodówki.
Popcorn
Do garnka wlać olej. Podgrzać go bardzo mocno. Zanurzyć sitko w oleju i wsypać szybkim tempie łyżkę kaszy gryczanej. Smażyć ok. 5 sekund.
Orzechy w karmelu
Na patelni sporządzić karmel wsypać posiekane orzechy i śmietankę aż do zgęstnienia.
Nadzienie wiśniowe i sos wiśniowy
Sporządzić karmel dodać wiśnie i starte jabłko. Dusić. Wiśnie i jabłka przełożyć do innego naczynia. Do soku z wiśni, który powstał podczas duszenia owoców dodać zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody.
Ciastko złożyć zgodnie ze zdjęciem lub według uznania.