Składniki na biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
odrobina zielonego barwnika spożywczego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać prze sitko, aby ciasto było puszyste i delikatne. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie "przebić"). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do ubitej masy wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Następnie z wystudzonego biszkoptu wyciąć kółka o różnej wielkości.
Krem śmietankowo – pomarańczowy:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 36%
2/3 łyżki cukru pudru
skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej pomarańczy
aromat pomarańczowy
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera i rozpocząć ubijanie (końcówką miksera do ubijania piany z białek). Ubijać do momentu otrzymania gęstego i ścisłego kremu, następnie schłodzić go.
Nasączenie biszkoptu:
herbata "Grudniowa noc"
Herbatę zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Biszkopty nasączyć wystudzoną herbatą i nałożyć cienką warstwę kremu śmietankowo-pomarańczowego. Wszystkie elementy nałożyć na siebie, tzn: zaczynając od największego elementu nasączonego i posmarowanego kremem do najmniejszego. Z pozostałego kremu obłożyć boki choinki i wyrównać.
Dekoracja:
Gotową choinkę posypać wiórkami kokosowymi, a z rozpuszczonego karmelu zrobić nitki (poprzez wyciąganie karmelu na widelcu).

Partnerzy kształcenia zawodowego

  • logo_alebosco.png
  • logo_aryzta.png
  • logo_ckm.jpg
  • logo_cyprus.jpg
  • logo_panorama.png
  • logo_piknik.jpg
  • logo_radisson_blu.jpg
  • logo_sheraton.png
  • logo_szklarnia.png
  • logo_szpularnia.jpg
  • logo_the_park.png
  • logo_victor.png
  • logo_westin.jpg
  • logo_winogrono.png
Wiarygodna szkoła

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 428 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com