18 listopada 2014 r. był ważnym dniem w historii naszej szkoły. Nadszedł bowiem czas na podsumowanie czwartego już projektu mobilności - „Ponadnarodowe staże zawodowe kluczem do świata europejskiej gastronomii i hotelarstwa”, kończącego cykl wyjazdów stażowych w ramach Programu „Uczenie się przez całe życie” Leonardo da Vinci. Z tej właśnie okazji w Zespole Szkół nr 1 odbyła się szczególna uroczystość. Uczestnicy projektu zorganizowali spotkanie, na które zaprosili swoich rodziców oraz przedstawicieli organizacji goszczącej, lokalnych władz, społeczności szkolnej i mediów.
Stronę francuską reprezentował Honorowy Konsul RP w Nicei – Michel Forkasiewicz wraz z małżonką – Jolantą. Warto podkreślić fakt, że dzięki realizacji projektów Leonardo da Vinci praktykę zawodową we Francji odbyło 128 uczniów z klas gastronomicznych i hotelarskich ZS nr 1. Nicejscy pracodawcy zawsze przyjmowali ich bardzo życzliwie, a Państwo Forkasiewiczowie i przewodniczący Stowarzyszenia Restauratorów – Hubert Boivin nieśli nieocenioną pomoc. W poczytnej gazecie Nice Matin wiele razy ukazywały się zdjęcia naszych stażystów i bardzo pochlebne artykuły na temat praktykantów z Polski. Doceniono ich pracowitość, sumienność i gotowość do podejmowania nowych wyzwań.
Nasze projekty zyskały również uznanie Narodowej Agencji Programu jako przykłady dobrej praktyki.
Uczestnicy zdobywali cenne doświadczenie zawodowe, ucząc się od najlepszych w hotelarsko – gastronomicznej branży, podnosili swoje umiejętności językowe, ale mieli także czas na zwiedzanie Nicei i jej malowniczych okolic.
Podczas spotkania podsumowującego stażystom wręczono dokumenty, potwierdzające odbycie praktyki w nicejskich restauracjach i hotelach, jak również uzyskanie kwalifikacji zawodowych, kulturowych, językowych i społecznych – Europass Mobilność, polsko – francuski certyfikat oraz Indywidualny Wykaz Osiągnięć (w ramach ECVET - europejskiego systemu transferu osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym).
W programie uroczystości znalazła się także projekcja filmu, prezentującego przebieg stażu.
Po zakończeniu części oficjalnej młodzież zaprosiła gości na prowansalski poczęstunek, który przygotowała, korzystając z receptur przywiezionych z Francji. Serwowano, m.in. SAŁATKĘ NICEJSKĄ, RATATOUILLE, TARTY WYTRAWNE I OWOCOWE, ZUPĘ CEBULOWĄ I DYNIOWĄ czy MUS CZEKOLADOWY.

Partnerzy kształcenia zawodowego

  • logo_alebosco.png
  • logo_aryzta.png
  • logo_ckm.jpg
  • logo_cyprus.jpg
  • logo_panorama.png
  • logo_piknik.jpg
  • logo_radisson_blu.jpg
  • logo_sheraton.png
  • logo_szklarnia.png
  • logo_szpularnia.jpg
  • logo_the_park.png
  • logo_victor.png
  • logo_westin.jpg
  • logo_winogrono.png
Wiarygodna szkoła

Kształcenie i Szkolenia Zawodowe Akcja 1 Mobilność Edukacyjna

BIP

bip logo


deklaracja dostepnosci 2020

Smacznie, zdrowo i sportowo

Regionalne Podróże Kulinarne 2020

regionalne podroze kulinarne

Kto jest Online

Odwiedza nas 411 gości oraz 0 użytkowników.

Rekrutacja 2021/2022

rekrutacja 2020 2021

Dziennik LIBRUS

librus

Srebrna Szkoła

srebrna tarcza technikum 2018

Nasz kanał na Youtube

Dopalacze kradną życie

Zdrowie i higiena

E-papierosy-profilaktyka

e papierosy

PRO MASOVIA

medal promasovia

Szkoła Zawodowa Najwyższej Jakości

Wiarygodna szkoła

II konkurs literatury rosyjskiej

konkurs literatury rosyjskiej

II POWIATOWY KONKURS WIEDZY HISTORYCZNEJ

Dobry start w zawodzie

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa

czytelnictwo

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com